lean leidinggeven

Een leidinggevende is iemand die voor zijn of haar beroep leidinggeeft bij een organisatie. Er zijn verschillende soorten manieren om te werken en dus ook verschillende manieren om leiding te geven. Je kunt bijvoorbeeld LEAN leidinggeven, maar er zijn nog meer manieren om leiding te geven. Deze verschillende stijlen zorgen allemaal voor een andere uitkomst en het is aan jou om te bekijken welke stijl het beste bij jou past. 

Wat is LEAN?

LEAN management kan uiteengezet worden in vijf principes: waarde, waardestroom, flow, pull en perfectie. LEAN is in de basis een methodiek voor het optimaliseren van processen. De klantwaarde staat centraal en iedereen wil zichzelf constant verbeteren. Het is erg mensgericht en niet alleen de klanten, maar ook de medewerkers zijn erg belangrijk. Zij zijn het hart van een organisatie. Door LEAN te werken zorg je ervoor dat werknemers zich persoonlijk kunnen ontwikkelen. 

Hoe word je een LEAN leider?

LEAN is veel meer dan alleen een methode voor op de werkvloer, het gaat om het continu verbeteren van organisaties door waarde te creëren en respect te verdienen. Om een LEAN leider te worden, moet je actief luisteren naar je medewerkers. Je moet altijd begrip tonen en meedenken. Vertrouwen in erg belangrijk, dus zorg ervoor dat je medewerkers je vertrouwen. Jij moet het goede voorbeeld geven voor jouw werknemers. Zorg ervoor dat je werkt op de manier dat jij wilt dat zij ook werken.