Laselektroden

Wanneer we over laselektroden praten, praten we over een geleidend voorwerp. Heel vaak is het een metalen staaf wat wordt gebruikt bij een lasproces, hierbij wordt elektrische stroom gebruikt om het werkstuk te verhitten. Je hebt de elektroden nodig om een lasverbinding te kunnen maken, lastoevoegmaterialen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen afhankelijk welke techniek je gebruikt. De elektroden heb je met laaggelegeerd staal, hooggelegeerd staal en hoog Ni houdend materiaal. 

Merken 

Er zijn verschillende merken laselektroden op de markt, in de webshop van lastechniekrijnmond.nl zie je verschillende soorten die allemaal een perfect resultaat geven. Elektrode lassen gebruik je in de meeste gevallen als je een korte las moet maken, omdat de elektrode afsmelt, vertraagt dit als je langere afstanden moet lassen. Het verwijderen van de slak kost ook extra tijd om te doen, voordeel ervan is wel dat je in iedere positie kunt lassen. Bij beklede elektroden heb je drie verschillende soorten, Cellulose, Rutiele en Basische elektroden.

Laselektroden

Lassen met Basische elektroden

Wanneer je last met Basische elektroden heb je een snelstollende slak, hierdoor is het mogelijk om in iedere positie te lassen. In het lasmetaal wordt een relatief laag zuurstofgehalte verkregen, hierdoor zijn goede mechanische waarden mogelijk. Het uiterlijk van de las is minder mooi dan een las met een Rutiel elektrode. De bekleding heeft ook invloed op de stabiliteit van de lasboog door de eventuele toevoeging van ioniserende stoffen. De slak die afkomstig van de bekleding beschermt het smeltbad. Het is tevens mogelijk producten te verkrijgen met een extreem laag waterstofgehalte.